Friday, 30 December 2011

Udang Sambal Petai Best ^^



Salam sejahtera kawan - kawan... Ha, entri kali nie daku nak share Udang Masak bersama Petai yang memang mengancam! Sekali sekala pekena petai memang best..lagi - lagi dengan nasi panas - panas! wOw! boleh terangkat beb. Mak mertua lalu belakang pun tak perasan. Hehehe... 


Okey..menu kali nie atas permintaan bonda tercinta. So daku pun terus angkat kuali & kelentang...kelentung...kat dapur nu ha...( aip! aip! jangan melawan kata bonda) hehehe.. So ini la hasilnya.. jeng..jeng..jeng....

^^


Jom- jom check it out.



Bahan - bahan (untuk 5 orang makan)


1/2 kg - Udang sederhana (saiz L) - kupas kulit ya.
3 papan - Petai
4 labu - Bawang merah *
2 labu - Bawang putih *
1 labu - Bawang besar - hiris halus
3 sudu besar - Cili giling
1 sudu kecil - sos tiram
Sedikit minyak untuk menumis
garam & gula secukupnya
Bahan perasa (untuk sesiapa yang suka - daku tak letak pun)

* sila tumbuk sebati



Kelentang kelentung time!


1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan bertanda * bersama bawang besar sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak. - daku estimate dalam 10minit gitu.

3.Then masukkan sos tiram, garam & gula secukup rasa. Sesiapa yang dah biasa bubuh MSg pun boleh, daku memang tak gheti. hehe..

4. Rasa sket..emm..nyum - nyum..dah okey boleh masukkan udang & petai bersama.

Jeng! Jeng! Jeng! Dah siap. Ringkas amat menu nie! 
Daku estimate masa memasak dalam 25minit je. Hihihi..

So, inilah hasil air tanganku.. Mudah, ringkas & yang paling penting sodap beb!




Udang Sambal Petai..menggiurkan~~ 



Zoom sikit untuk tumbesaran udang..hehe



p/s : Lepas nie, sental toilet kuat sikit ye..aroma petai melekat beb! hehehe.. ^^





No comments:

Post a Comment