Friday, 30 December 2011

Kesian Pada Anak itu...



Sedih & geram sangat baca kosmo online hari nie. U all ada baca tak tentang dua beradik azab dirantai oleh bapa mereka sendiri. Jika belum lagi, boleh ambil info di sini. Luluh hati daku bila tengok dua beradik tu dirantai & di biarkan tanpa pengurusan & yang paling penting tanpa jagaan & pengurusan yang baik. Nauzubillahiminzalik..

Anak adalah anugerah dari Yang Maha Esa. Mereka adalah tanggungjawab kita sbg ibu & bapa mereka yang pastinya di dunia & InsyaAllah juga di akhirat sana kelak. Jika x sanggup jaga anak, x payah pandai-pandai bikin anak okeh!. Daku dalam mood geram ye. huhuhu

Okeh, daku summarize sikit dari story mory nie ye. Si Ayah (orang tempatan) bekerja sebagai buruh (mungkin pergi pagi balik tengah malam buta). Si Ibu (orang Siam) dah hai hai bye bye sebulan yang lalu, so ayah mungkin xmampu nak upah orang untuk jaga (xpun xde orang yang sanggup nak jaga dua beradik nie) dia pun ambil langkah drastik merantai anak-anaknya agak tidak melarikan diri. Pheww... Sesenang je buat keputusan macam tu kan? Ingat anak-anak dia tu robot aka bobot keh? Dan kemuncaknya jiran-jiran telefon pihak berkuasa setelah mendengar jeritan & tangisan dua beradik tersebut. (Sebelum depa telepon, depa dah skodeng tapi xdapat nak buka pintu rumah yang dirantai). Kelasss..masyarakat Malaysia adalah masyarakat prihatin.

Jadi pada sahabat sekalian, marilah kita tingkatkan semangat kejiranan juga menguatkan peranan kita sebagai role model pada anak-anak kita. Tanggungjawab kita sebagai ibu bapa adalah pada anak-anak kita. Ingat ye. Kita yang melakar corak & warna pada mereka.


Macamne nak jadi role model yang terbaik buat mereka?


Untuk yang masih single mingle sila penuhkan ilmu keibubapaan di dada & kepada yang telah mempunyai keluarga sila tambahkan ilmu lagi agar mereka menjadi anak-anak yang soleh & solehah. InsyaAllah...
Ilmu secara free ada di sini^^.


Gambar ehsan En. Google




Udang Sambal Petai Best ^^



Salam sejahtera kawan - kawan... Ha, entri kali nie daku nak share Udang Masak bersama Petai yang memang mengancam! Sekali sekala pekena petai memang best..lagi - lagi dengan nasi panas - panas! wOw! boleh terangkat beb. Mak mertua lalu belakang pun tak perasan. Hehehe... 


Okey..menu kali nie atas permintaan bonda tercinta. So daku pun terus angkat kuali & kelentang...kelentung...kat dapur nu ha...( aip! aip! jangan melawan kata bonda) hehehe.. So ini la hasilnya.. jeng..jeng..jeng....

^^


Jom- jom check it out.

Kekasih Gelapku - Ungu

Ada ke??? Ahaha...layannzzz je la.





Lirik Lagu Ungu - Kekasih Gelapku

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

Ku tahu ku takkan selalu ada untukmu
Disaat engkau merindukan diriku
Ku tahu ku takkan bisa memberikanmu waktu
Yang panjang dalam hidupku

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
Yang ku cari selama ini dalam hidupku
Dan hanya padamu ku berikan sisa cintaku
Yang panjang dalam hidupku...

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

Ooh...

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...




Tuesday, 27 December 2011

Matahariku - Agnes Monica


Lagu wajib sewaktu sessi karaoke. Jom Layanzz!






Lirik Lagu Agnes Monica - Matahariku


Tertutup sudah pintu, pintu hatiku
yang pernah dibuka waktu, hanya untukmu
kini kau pergi dari hidupku
ku harus relakanmu walau aku tak mau

* Berjuta warna pelangi di dalam hati
sejenak luluh bergeming menjauh pergi
tak ada lagi cahaya suci
semua nada beranjak, aku terdiam sepi

** Dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku
ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
tentangku yang tak mampu melakukan waktu

repeat *

Dengarkanlah kau matahariku
dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku

repeat **




Monday, 26 December 2011

Murtabak Mini Sodap via MyResipi^^






Salam sejahtera semua..Well. kali ni daku nak share resipi Murtabak Mini Sodap yang daku cedok dari resipi unggul Kak Besah dari belog masakan MyResipi. Dalam banyak-banyak belog masakan yang daku intai, belog MyResipi antara yang paling best & boleh dipercayai. Hahaha..


Kenapa daku berkata begitu?


Banyak resipi-resipi yang menarik, mudah & simple untuk kita cuba. Terutama bagi wanita-wanita unggul yang berkerjaya seperti daku nih..Ngehehehe. Yela, mana nak handle anak-anak, rumah tangga & suami lagi. Ape yang penting dalam masak-memasak bagi daku nie, campak-campak dalam kuali dah menjadi. huhu..^^. Sekarang tak de beli-beli buku recipe macam zaman single mingle dulu. Buka laptop terus goooooooogle. Mudah kan?


Ha...Dah beberapa kali daku cuba resepi yang ada dalam Myresepi nie, memang berbaloi-baloi & yang penting menjadi! Tak tipu punya but u all must select the best recipe with high best comment & reports. Ha..penting jugak tu. Tak la keciwa di kemudian hari apabila resipi yang di cedok tidak menjadi seperti yang di inginkan..^^


Okey guys, lets check it out! ^^





Crispy & yummy...^^

Sunday, 25 December 2011

Jalan-jalan Cari Steamboat



Bulan Disember adalah bulan makan & makan & makan... Hehe. Kenapa daku buat statement tu, sebab time nie la kenduri kendara penuh tiap-tiap minggu. Time nie gak la cuti sekolah..Cuti semester..Apa lagi cuti, ha...pekerja-pekerja nak menghabiskan sisa-sisa cuti tahunan. Itu tak termasuk cuti tahunan bagi rakyat Malaysia such as Krismas & tak lama lagi Tahun Baru 2012.

Banyak gak ye cuti-cuti di Malaysia nie.


So, bila dah cuti-cuti Malaysia nie ada la idea nak buat makan-makan sambil berkumpul seisi keluarga. 
Ke mana kita yo?


Daku suggest sangat readers pergi memboroikan perut anda di sini. Hehe..Ada lebih 150 pilihan hidangan makanan & minuman yang disediakan bermula jam 5 petang hingga 12 tengah malam.


Idea makan-makan ni timbul karena celebrate birthday Sarah & Ammar juga anniversary our parent - pasangan kekasih awal & akhir En. Hj. Njadiman & Puan Hajah Nasibah yang ke-48. Wahhh... Sangat hebat percintaan mereka. Semoga kekal ke akhir hayat. Amin~...




Aktiviti mereneh seafood.Ahahaha..(Gelak besar)



Pasangan dua sejoli^^


Aiman & Audra memulakan langkah...



My awesome sister with niece


Azzam demok with mummy



Ho liao..^^



Best dessert ever..(nanges!)







My Super Simple Pizza ^^






Yeay.!! Akhirnya tercapai gak impian nak buat pizza sendiri. Hasil cetusan idea Mr. Daddy. Bahan-bahan yang cukup simple dengan menggunakan ape je yg ada kat rumah. hehe...Costing pun iya juga, jimat dan kebersihan di jamin selamat sebab kita sendiri yang buat. Jika kita beli kat kedai pizza, kita tak tau how their food handling. Ya.. base on my experience as a fast food manager a few year ago, theory isnt same as practical wise. Mistake can be happen with or without our acknowledge. Aha..tu belum pest activity lagik. Oupss..terlebih suda..^^


Hehe..sudah-sudah la. Ape yang daku merepek nih. Yang penting my Super Simple Pizza ni Halalan Toyyiba.


Jom Check it out!!


Tuesday, 20 December 2011

Monday, 19 December 2011

Mimpi Oh! Mimpi





Astargfirullahal'azim..terbangun aku dari mimpi yang peliks...semoga di jauhkan dari segala malapetaka dunia. amin..Hm...Kenapa manusia bermimpi?

Ada rumours mengatakan mimpi ni terjadi sebab :




kita terlalu banyak berfikir sebelum tidur



makan makanan yang pedas-pedas (haimeh??)



perasaan amarah yang tinggi (chill la der..)



kepenatan dari segi mental & fizikal



Lupa baca Doa sebelum tidur (ha..yang nih memang selalu la kot..)

 


Mengikut wikipedia dalam bahasa Melayu, ia adalah Pemikiran bawah sedar ataupun sebagai semua fenomena mental yang berlaku dalam fikiran seseorang tetapi dia tidak menyedari mengenainya.


Jadi, bagaimana pulak hal orang tua dolu-dolu yang bagitau kalau mimpi kena patuk ular means ada orang nak meminang?


Betul kah??



Sunday, 18 December 2011

Mahakarya Cinta - Faizal Tahir

Tetibe je mood dengar lagu Faizal Tahir. Suara dia memang power beb! Kalau tengah drive gi kerja, ada lagu nie, sendirian lagi..mau pecah tingkap kot. Ape tak nya,berkarok sendiri!hehe..So layanzzz..!







Monday, 12 December 2011

Semoga Tuhan Cucuri Rahmat pada Daddy...





Sad news.. Daddy telah pergi untuk selamanya...Waktu post ini di tulis, deraian air mataku tak dapat ku bendung lagi. Daddy lah orang yang paling hebat, kuat & tabah menghadapi liku-liku kehidupan.. Buat Mummy, tabahkan hati..be strong.. kami akan jaga Mummy selagi kami masih bernafas. Daddy..Rest in peace. Semoga Tuhan memcucuri rahmat ke atas rohnya.. Amin.


Daddy dalam kenangan...




Thursday, 8 December 2011

My Super Simple Lamb ChopSS ^^.

Yummy yum^^!! Menu kali nie daku buat 2 minggu yang lepas. Idea my hubby nak makan ala-ala western idamnya. So, g pasaraya Giant daku rembat ape yang patut la.

Check it out!



Bahan-bahan marinate:

2 pcs Lamb Chop
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
2 sudu besar serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap masin
beberapa titisan lea & perrins
(campur sebati & marinate dlm chiller selama 3 jam)

Side Dish:

4 pcs Kentang sederhana besar
(potong kecil & rebus - toskan)
3 sudu besar mix vege (didihkan selama 8min & toskan)
1/2 labu bawang besar - potong kecil/dice
3 sudu besar mayonis
secubit  garam & gula
secubit lada sulah
secubit lada hitam

Kacang panggang dalam tin (any brand)
(panaskan sahaja)

* Sila panaskan oven pada 200c & bakar lamb  chopss selama 25min.
* Sementara tunggu lamb masak just mix all the side dish into the bowl, & mix well.

:: Ting! Siap!







Deco la sebagaimana selera anda, daku xsempat nak deco-deco bagai..lamb chopss ku telah melambai-lambai..huhu







Coba la. Coba la menerai resepi mudah banget ini. hehe ^^.




::

Tuesday, 6 December 2011

Khas Untukmu Daddy



Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya,
Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..


Khas untuk my Daddy in Law..Mr. Silini ak Najah. Walaupun kita berlainan bangsa & agama tapi kami saaaaayang daddy sangat-sangat. Please wake up... We pray for you everytime & everyday. Please get well soon daddy!

Ulser? Auww...Sakitnya...

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Sejak awal minggu ini, perasaan tak berapa best..sebab? Ulser di mulut puteraku si abang Aiman. Punya la banyak...Whole over his mouth penuh dengan ulser-ulser yang tidak dikehendaki. Yela, nak minum pun tak boleh, apatah lagi nak mamam! pedih seh..Kesian aku tengok dia menahan kesakitan setiap kali nak telan air liur even tengah tidoq pun asyik terbangun.

Aduyai...Sakitnyee... :'-(


Bermula pada 5hari yang lepas, si abang asyik kata "sakit gigi!" setiap kali menelan makanan. Uiks?? Takkan umur baru 2tahun dah ada karies gigi. check punya check rupa-rupanya ulser yang sangat besar di lelangit beliau. Patut la...The next day, aku perasan ulser-ulser ini semakin berkembang biak dengan jayanya...As a parent, i am very worried about my son situation, so...gi jumpa doctor la!


Oh! Tidak..tidak..bukan Dr. Dua Alam ni.. =,=     










Ha..Doktor tu ada la rupe macam ni..ehehe ^^


So, setelah di belek-belek & di teliti rapi permasalahan Aiman, Doktor pun bagi kesimpulan.. Panas dalam katanya. So abang harus minum banyak air, jangan makan makanan yang pedas & berminyak juga sapu ubat-ubatan yang dibekalkan (kena bayar tahu..huhu) - Bonjela. <= Serius! memang berkesan beb!



::